Home » Novosti » Audi Q5 Roadrunner
Audi Q5 Roadrunner

Audi Q5 Roadrunner

Audi Q5 Roadrunner, robotski automobil upravo je sam prevalio put od 5.500 km od San Francisca do New Yorka.

Kada su se pojavili prvi automobili skeptici su smatrali da je brzina preko 20km na sat pogubna za ljudsko tijelo i da se radi o đavoljem stroju. Povijesni je kuriozitet da je prva kazna za prebrzu vožnju automobilom izdana nakon što je policajac automobil presreo – biciklom! Danas, više od stoljeća nakon pojave prvih automobila trend u automobilskoj industriji je robotizirana-autonomna vožnja automobilom gdje bi u dogledno vrijeme vozač postao putnik. Skeptika kao i prije sto godina ima i danas, ali skeptični su i automobilistički entuzijasti. Teško nam je zamisliti budućnost u kojem će automobil postati bezdušno sredstvo u kojem ćemo se voziti kao torbe. Upravo iz tog razloga se ne vozimo autobusima nego koristimo automobile. Zamislite Vanshing Point u kojem Kowalski sjedi u Dodge Chargeru kao u autobusu Čazmatransa. Ili Mad Maxa koji se bori s bandama sa zadnjeg sjedala svog Interceptora.

Koliko god nam bilo teško zamisliti takav scenariji, progres je nezaustavljiv i dok smo do nedavno imali „stidljive“ auto-pilote koji su na auto-cesti prilagođavali brzinu i razmak između vozila, danas potpuno automatizirani automobili su već tu. Kompanija Delphi je tako razvila Audi Q5 kojeg su nazvali Roadrunner koji je tijekom 9 dana prevalio put od 5.500km od zapadne do istočne obale SAD-a. U Delphiju kažu da je ovaj put najveći ikad koji je prevalio autonomni automobil.

Delphi je tako za ovu pticu trkačicu razvio sustav sa šest dalekometnih radara , četiri kratkog dometa, tri kamere, šest lidara, lokalizacijskim sustavom, inteligentnim softverskim algoritmima i sustavom koji se naziva Advance Drive Assistance Systems.
Inženjeri koji su pratili Roadrunnera kažu da je svoj zadatak obavio besprijekorno noseći se sa kompleksnim situacijama poput zastoja na cesti, gradilišta i obilazaka čime su pokazali da je tehnologija autonomnih automobila spremna za javnu upotrebu, a po njihovim riječima, sada je na zakonodavcima da naprave pravni okvir za funkcioniranje takvih automobila.

Autonomni automobili otvoriti će mnoga pitanja o kojima se nije ni mislilo prilikom razvoja, a prvenstveno se radi o etičkim pitanjima. U slučaju nesreće tko će biti odgovoran? U slučaju izvanredne situacije, naravno hipotetički gledano, kako će automobil odlučiti djelovati. Kao u onom vicu: „S lijeve strane imaš djecu, s desne strane imaš babu. Što ćeš nagaziti?“ – „Babu?“ – „Kočnicu, budalo!“.
No osim etičkih pitanja zamislite kraj onog kada sjedne u automobil samo da bi ste se provozali iz čistog gušta, kada se sjedinite toliko s automobilom da postanete njegov organski dio. Teško mi je zamisliti da automobil postane sredstvo prijevoza od točke A do točke B. Za to već imamo vlakove.

 

 

Izvor: http://automobili.hr/novosti/tehnologija/audi-q5-roadrunner-je-prvi-automobil-koji-se-sam-presao-ameriku/

Audi Q5 Roadrunner, robotski automobil upravo je sam prevalio put od 5.500 km od San Francisca do New Yorka. Kada su se pojavili prvi automobili skeptici su smatrali da je brzina preko 20km na sat pogubna za ljudsko tijelo i da se radi o đavoljem stroju. Povijesni je kuriozitet da je prva kazna za prebrzu vožnju automobilom izdana nakon što je policajac automobil presreo – biciklom! Danas, više od stoljeća nakon pojave prvih automobila trend u automobilskoj industriji je robotizirana-autonomna vožnja automobilom gdje bi u dogledno vrijeme vozač postao putnik. Skeptika kao i prije sto godina ima i danas, ali skeptični…

Review Overview

User Rating: Be the first one !
0

Leave a Reply